ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ | info@GETCERT.GR

Πως ο υπολογιστής σας χρησιμοποιείται από hackers για mining

τι είναι το mining πως μπορείτε να προστατευτείτε από αυτό;

Ίσως έχετε ακούσει τα τελευταία χρόνια για τα ψηφιακά νομίσματα και ειδικά πρόσφατα όπου η αξία τους έχει ανέβει σημαντικά κάνοντας θραύση. Πολλές ιστοσελίδες μάλιστα, άρχισαν να δέχονται ως τρόπο πληρωμής και τέτοια νομίσματα (με το γνωστότερο όλων το BitCoin) κερδίζοντας έτσι έδαφος έναντι συμβατικών μεθόδων πληρωμής.

Τα ψηφιακά νομίσματα παράγονται μέσω της υπολογιστικής ισχύς που έχει ένα σύστημα και τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξανόμενης αξίας του ψηφιακού νομίσματος, έχει αυξηθεί και ο βαθμός δυσκολίας παραγωγής των.

Για έναν απλό χρήστη με έναν υπολογιστή στο σπίτι είναι αδύνατο να παράγει Bitcoin χωρίς προηγουμένως να χρειάζεται να έχει ξοδέψει αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε υλικό (Υπολογιστές) αλλά και σε λογαριασμούς ρεύματος (η ισχύς που καταναλίσκεται είναι πολύ μεγάλη!)

Έτσι λοιπόν κάποιοι κακόβουλοι χρήστες (hackers) σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν τους υπολογιστές άλλων χρηστών με τη χρήση -σχεδόν- παράνομων εφαρμογών για να κάνουν εξόρυξη (mining) ψηφιακών νομισμάτων.

ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ;

Υπάρχουν script τα οποία ‘κρύβονται’ σε εφαρμογές malware και ιστοσελίδες. Έτσι λοιπόν όταν εσείς επισκέπτεστε μία ιστοσελίδα ή κατεβάζετε μία εφαρμογή αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης, αυτόματα ο υπολογιστής σας γίνεται ένας σταθμός εργασίας παραγωγής bitcoin για κάποιον άλλο φυσικά. Εννοείται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα κρυπτονομίσματα που παράγονται είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο κάτοχός τους καθώς χρησιμοποιούν υπηρεσίες όπως monero, Zcash κ.α

ΤΙ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΕΧΕΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΜΟΥ;

Όπως είπαμε ο υπολογιστής για να παράγει κρυπτονομίσματα χρησιμοποιεί πόρους, έτσι λοιπόν όταν ξεκινά η εξόρυξη, παρατηρείται άσκοπη κατανάλωση πόρων για την οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς.

Για να διαπιστώσετε αν ο υπολογιστής σας καταναλώνει πόρους ανεξήγητα μπορείτε να ανοίξετε την διαχείριση εργασιών (task manager) κάνοντας δεξί κλικ στην γραμμή εργασιών –> διαχείριση εργασιών ΑΦΟΥ έχετε κλείσει όλες τις εφαρμογές που τρέχουν! και τα παράθυρα browser.

taskbar mining bitcoin

Αν η χρήση CPU μετράει τιμές μεγαλύτερες του 10-15% τότε κάποια εφαρμογή τρέχει που κάνει αυτή τη δουλειά. Μία τεχνική που εφαρμόζουν οι hacker είναι μόλις κλείσετε μία σελίδα ανοίγει αυτόματα ένα παράθυρο το οποίο ελαχιστοποιείται και πηγαίνει σε μία άκρη που δύσκολα φαίνεται.

ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΙ;

Ένα καλό antivirus-antimalware είναι η λύση και φυσικά προσοχή κατά την περιήγηση. Δείτε στην παρακάτω εικόνα από μία σελίδα που ισχυρίζεται ότι μέσω αυτής μπορείς να παρακολουθήσεις δωρεάν συνδρομητικά κανάλια. Γιατί όμως δωρεάν; Σίγουρα δεν είναι άγιοι και κάτι θέλουν για αντάλλαγμα. Αυτό που θέλουν λέγεται cryptomining, να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή μας για να προσθέσουν υπολογιστική ισχύ στο έργο τους.

Δείτε πως το antivirus Bitdefender εντόπισε το πρόβλημα μόλις μπήκαμε στην σελίδα τους. Είναι μία καλή επιλογή με την οποία μπορούμε να είμαστε ήσυχοι πως δεν θα αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους προβλήματα.

bitdefender cryptomining protection

Προσοχή γιατί δεν προσφέρουν την ίδια προστασία όλα τα antimalware και προπάντων μην μπερδεύετε το antivirus με το antimalware. Το bitdefender έχει και τις δύο προστατευτικές λειτουργίες γι αυτό είναι μία ολοκληρωμένη λύση.

Συμπέρασμα

Αν δεν έχετε πρόβλημα να καταναλώνουν άλλοι λίγο ισχύ από τον υπολογιστή σας (10-20%) με αντάλλαγμα υπηρεσίες (συνήθως παράνομες… γιαυτό προσέξτε) μπορείτε να επιτρέψετε να κάνετε mining για αυτούς, διαφορετικά προστατευτείτε κάνοντας χρήστη ενός antimalware-antivirus για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

4 Δεκεμβρίου 2017

0Απαντήσεις σε "Πως ο υπολογιστής σας χρησιμοποιείται από hackers για mining"

Αφίστε ένα μήνυμα

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Getcert© Εκπαίδευση και ενημέρωση.
X