ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ | info@GETCERT.GR

Τι ισχύει για το εργασιακό διάλειμμα;

Τι λέει η νομοθεσία για το εργασιακό διάλειμμα όταν δουλεύουμε συνέχεια στον Η/Υ

Η εργασία σας απαιτεί να είστε μπροστά στον υπολογιστή. Τι ισχύει από την νομοθεσία για το διάλειμμα που πρέπει να κάνουμε όταν είμαστε μπροστά από έναν υπολογιστή επί 8 (τουλάχιστον) ώρες;

Αναφορικά με τους εργαζόμενους σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σύμφωνα τις διατάξεις της Κοινοτικής οδηγίας 90/270 και του εκδοθέντος σε εφαρμογή αυτής Π.Δ. 398/1994, προβλέπεται ότι ο εργοδότης υποχρεούται να σχεδιάζει τη δραστηριότητα του εργαζόμενου κατά τέτοιο τρόπο ώστε η καθημερινή εργασία σε οθόνες οπτικής απεικόνισης να διακόπτεται περιοδικά με διαλείμματα ή αλλαγές δραστηριότητας, που θα περιορίζουν το φόρτο εργασίας στην οθόνη οπτικής απεικόνισης. Εφόσον δεν είναι εφικτό να οργανώνεται η εργασία με τέτοιο τρόπο, είναι χρήσιμο να εξασφαλίζονται στον εργαζόμενο διαλείμματα εργασίας ανά δίωρο, ανάλογα με το είδος της εργασίας.

Ο χρόνος απομάκρυνσης του εργαζόμενου από τη θέση εργασίας με οθόνες οπτικής απεικόνισης (είτε για διάλειμμα εργασίας είτε για αλλαγή δραστηριότητας) μπορεί να είναι έως 15 λεπτά ανά δίωρο και τα διαλείμματα αυτά δεν πρέπει να συσσωρεύονται. Ωστόσο, όπως έχει κρίνει ο Άρειος Πάγος με την υπ΄αριθμ. 85/2013 απόφαση, η ως άνω Κοινοτική Οδηγία δεν περιέχει διατάξεις δεκτικές άμεσης εφαρμογής, αλλά παρέχει μόνο γενικές κατευθύνσεις προς τα κράτη – μέλη, τα οποία υποχρεούνται να συμμορφωθούν και να εξειδικεύσουν το περιεχόμενό της.

Ως προϋπόθεση εφαρμογής του διαλείμματος τίθενται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών. Συνεπώς η χορήγηση και εφαρμογή λειτουργικού διαλείμματος για τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή, αν και επιβάλλεται από τις διατάξεις της Κοινοτικής οδηγίας 90/270 και του εκδοθέντος σε εφαρμογή αυτής Π.Δ. 398/1994, υλοποιείται μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ της εργοδοσίας και των εργαζομένων. Συμπερασματικά: Θα πρέπει να κάνετε τακτικά διάλειμμα από την εργασία στον υπολογιστή για να ξεκουράζετε μυαλό, μάτια και σώμα.’,

«15 λεπτά ανά δίωρο και τα διαλείμματα αυτά δεν πρέπει να συσσωρεύονται»


«Ο εργοδότης υποχρεούται να σχεδιάζει τη δραστηριότητα του εργαζόμενου κατά τέτοιο τρόπο ώστε η καθημερινή εργασία σε οθόνες οπτικής απεικόνισης να διακόπτεται περιοδικά με διαλείμματα ή αλλαγές δραστηριότητας, που θα περιορίζουν το φόρτο εργασίας στην οθόνη οπτικής απεικόνισης»


«Υλοποιείται μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ της εργοδοσίας και των εργαζομένων»

 

0Απαντήσεις σε "Τι ισχύει για το εργασιακό διάλειμμα;"

Αφίστε ένα μήνυμα

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Getcert© Εκπαίδευση και ενημέρωση.
X