• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Αξίζει η πιστοποίηση;

Είναι χρήσιμη η απόκτηση ενός πιστοποιητικού πληροφορικής ή ξένων γλωσσών;

Ένα μεγάλο ερώτημα πλανάται στο μυαλό πολλών υποψηφίων για την πιστοποίηση στην πληροφορική και τις ξένες γλώσσες. Αξίζει η πιστοποίηση και να μπείτε στη διαδικασία της πιστοποίησης και να αποκτήσετε ένα πιστοποιητικό; τι νόημα έχει και τι μπορεί να σας προσφέρει.

Ας δούμε αρχικά τι σημαίνει πιστοποίηση;

Πιστοποιητικό είναι η απόδειξη ότι ο κάτοχος του διαθέτει κάποιες δεξιότητες οι οποίες ορίζονται από την εξεταστέα ύλη για την απόκτηση ενός πιστοποιητικού. Το αν οι γνώσεις αυτές είναι επαρκείς για μία δουλειά ενώ παράλληλα δεν είναι για μία άλλη αυτό δεν μειώνει την αξία ενός πιστοποιητικού.Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κοινό έχει χωριστεί σε δύο κατηγορίες που σκέφτεται αυτή την ερώτηση(αν αξίζει η πιστοποίηση).

Η πρώτη κατηγορία λέει ότι ένα πιστοποιητικό δεν αξίζει και πως αυτό που κοιτάει η αγορά εργασίας είναι η προϋπηρεσία και το portfolio. Αυτό κρύβει μία αλήθεια μέσα του ως προς το τελευταίο μέρος. Σίγουρα ένα πιστοποιητικό από μόνο του δεν είναι αρκετό να σας προσφέρει μία θέση εργασίας.

Η δεύτερη κατηγορία λέει ότι ένα πιστοποιητικό είναι ένα εφόδιο και σου παρέχει τις απαραίτητες αποδείξεις ότι κατέχεις δεξιότητες. Αυτό είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα από το να πούμε ότι ένα πιστοποιητικό δεν αξίζει και προσωπικά θεωρώ ότι αν ανήκετε σε αυτή τη κατηγορία υποψηφίων τότε σίγουρα δεν χάνετε το χρόνο σας.

“Ναι αλλά το πιστοποιητικό δεν σημαίνει ότι κάποιος ξέρει…”

Φυσικά και δεν σημαίνει ότι κάποιος ξέρει, το πιστοποιητικό αποδεικνύει ότι έχετε κάποιες δεξιότητες (αυτές που ορίζονται από την εκάστοτε εξεταστέα ύλη). Δεν αποκτάτε ή μπαίνετε στη διαδικασία να αποκτήσετε ένα πιστοποιητικό για να μάθετε (μαθαίνετε αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός) αλλά για να αποδείξετε ότι κατέχετε δεξιότητες ίσως για να συμμετέχετε σε κάποιο διαγωνισμό ΑΣΕΠ

“Μπορώ να βρω δουλειά αν έχω μόνο το πιστοποιητικό;”

Η αλήθεια είναι πως όχι και αυτό για διάφορους λόγους. Πρώτος και κυριότερος λόγος είναι επειδή το πιστοποιητικό ΔΕΝ είναι πτυχίο και ούτε θα πρέπει να το θεωρείτε ως τέτοιο.Είναι μία απόδειξη γνώσεων μία δεδομένη χρονική στιγμή. Αυτό μας φέρνει στον δεύτερο λόγο ο οποίος πως αν αποκτήσετε ένα πιστοποιητικό στο Microsoft Office 2002 και τώρα το Office είναι στην έκδοση 2016 (και συνεχίζει) καταλαβαίνετε πως οι γνώσεις στις οποίες πιστοποιηθήκατε είναι παρωχημένες.

Δεν ισχύει το ίδιο με τις ξένες γλώσσες μιάς και η γνώση εκεί είναι διαχρονική. Δεν παύει να απαιτείται εξάσκηση της ξένης γλώσσας ώστε να μην χαθεί η επαφή.

“Το χρειάζομαι μόνο για μία προκήρυξη στο δημόσιο…”

Αγνοήστε όλα τα υπόλοιπα στο άρθρο και απλώς πηγαίνετε σε ένα εξεταστικό κέντρο να το πάρετε. Μεγάλη μερίδα υποψηφίων επιλέγει την πιστοποίηση για αυτόν ακριβώς το λόγο.

Δυστυχώς ή ευτυχώς το σύστημα έχει δομηθεί με αυτόν τον τρόπο. Η πιστοποίηση έχει καταλήξει να είναι ένα δικαιολογητικό για μία αίτηση παρά να αντιπροσωπεύει αυτό που ορίζεται από την έννοια της.

Εσείς τι λέτε; αξίζει να αποκτήσει κανείς ένα πιστοποιητικό; και για ποιο λόγο;

Αν τελικά αξίζει η πιστοποίηση η όχι είναι κάτι που καθορίζεται από τις ανάγκες σας. Προσωπικά θεωρώ πως αξίζει αρκεί να μην το βλέπετε ως το μοναδικό εφόδιο που πρέπει να έχετε και φυσικά να μην το θεωρείτε ως πτυχίο γιατί δεν είναι.

28 Ιουλίου 2018

1 responses on "Αξίζει η πιστοποίηση;"

Αφίστε ένα μήνυμα

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.