• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Μετρητές / Χρονικά (timers) με το Zelio soft

Ένα άρθρο που αυτή τη περίοδο διαθέτουμε πολύ χρόνο (για τους γνωστούς λόγους) και αποφασίσαμε να το γράψουμε.

Ο λόγος είναι για τους Μετρητές ή χρονικά (timers) με το Zelio soft της Schneider και συγκεκριμένα στην γλώσσα προγραμματισμού FBD.

Η γλώσσα προγραμματισμού FBD (Function Block Diagram)αφορά τους ανθρώπους εκείνους που θέλουν να δημιουργήσουν αυτοματισμούς με νέα και καινοτόμα υλικά όπως είναι το Zelio της Schneider ή κάποιο άλλο αντίστοιχο όπως είναι το LOGO της SIEMENS.

Οι μετρητές είναι κάτι που ταλανίζει το μυαλό πολλών, οπότε δημιουργήσαμε μία σειρά από βίντεο όπου σας τους παρουσιάζουμε όλους! αναλυτικά ώστε να μπορείτε να κάνετε την κατάλληλη επιλογή για τα δικά σας προγράμματα.

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε πάντα να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας, επιλέγοντας μαθήματα αυτοματισμού σε LADDER και FBD για αρχάριους κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Πάμε να δούμε την λίστα των Video που σας έχουμε ετοιμάσει: Σχεδόν όλα τα χρονικά έχουν την επιλογή στην μονάδα του χρόνου. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ

  • Δέκατα του δευτερολέπτου
  • Δευτερόλεπτα
  • Cycles

1. Χρονικά timer A/C & timer B/H

Το χρονικό A/C δέχεται δύο παραμέτρους εσωτερικά. Την παράμετρο

  • On-Delay: όπου ορίζουμε τον χρόνο που θέλουμε να καθυστερήσει η ενεργοποίηση εξόδου κατά την ενεργοποίηση από το Command του timer
  • Off-Delay: Όπου ορίζουμε τον χρόνο που θέλουμε να καθυστερήσει η απενεργοποίηση εξόδου κατά την ενεργοποίηση από το Command του timer.
  • Υπάρχει και reset για τον μηδενισμό των χρόνων.

Στο χρονικό (timer) Β/Η υπάρχει μία εντολή, On time όπου ορίζουμε τον χρόνο που θέλουμε να μεσολαβήσει από την στιγμή που θα ενεργοποιήσουμε το timer μέχρι να δώσει εντολή στο output.

Έχουμε επιλογή δύο συναρτήσεων. Function B η οποία ακόμα και αν διακοπεί το command ο χρόνος ontime θα συνεχίσει να μετράει και την συνάρτηση Function H η οποία αν διακοπεί το Command θα σταματήσει να μετράει το On time.

2. Χρονικά cycling timer και timer bw

Το χρονικό Cycling timer λειτουργεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους και δύο διαφορετικές συναρτήσεις.

Αφού ορίσουμε το On-time και off-time τα οποία δηλώνουν τον χρόνο που θα παραμείνει ανοιχτό και κλειστό το output στην έξοδο από την στιγμή που θα δώσουμε το command στην είσοδο.

  • Number of flashes: Αφού ορίσουμε τα on-time Και off time, επιλέγουμε τον αριθμό κύκλων (επαναλήψεις On και Off) που θέλουμε να κάνει το χρονικό.
  • Duration of flashes: Εδώ ορίζουμε την συνολική διάρκεια σε χρόνο που θέλουμε να λειτουργούν οι εναλλαγές από on σε off.
  • Continuous flashing: Επαναλαμβανόμενες εναλλαγές μεταξύ on και off στους χρόνους που έχουμε ορίσει.

Στο χρονικό BW ή αλλιώς pulses on edges πρέπει να δώσουμε έναν παλμό στην είσοδο, διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει. Το ίδιο ισχύει και για την έξοδο. Δεν μπορεί να λειτουργήσει απευθείας με εισόδους I η εξόδους Q.

3. Χρονικά με Εξωτερικά set point Timer A/C ext Set point & B/H ext set point

Τα χρονικά με εξωτερικά Set point, είναι άκρως απαραίτητα ειδικά όταν οι χρόνοι Delay on και off δεν είναι ίδιοι κάθε φορά που εκτελείται ένας αυτοματισμός.

Δείτε στα χρονικά όλες τις λεπτομέρειες λειτουργίας.

4. Χρονικό Cycling με εξωτερικό Set point

Η λειτουργία του συγκεκριμένου χρονικού είναι ακριβώς ίδια με το cycling απλώς έχει την ιδιαιτερότητα ότι τα Set point τα ορίζουμε εμείς με άλλα block όπως μετρητές ή αριθμητικές σταθερές.

Αν έχετε απορίες, αφήστε ένα σχόλιο κάτω από το άρθρο ή σε κάποιο βίντεο!

Κατεβάστε το λογισμικό, κάνοντας κλικ εδώ.

0 responses on "Μετρητές / Χρονικά (timers) με το Zelio soft"

Αφίστε ένα μήνυμα

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.