• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Μετρητές με γλώσσα FBD

Η ποσοτική μέτρηση μίας γραμμής παραγωγής είναι σημαντική καθώς μέσα από αυτή προσδιορίζεται και η απόδοση μίας γραμμής.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εύκολα με μετρητές χρησιμοποιώντας γλώσσα FBD είτε πρόκειται για Siemens είτε για Schneider ή οποιαδήποτε άλλη μάρκα.

Για το παράδειγμά μας, θα χρησιμοποιήσουμε το έξυπνο ρελέ Zelio της Schneider Και το λογισμικό Zelio soft.

Όταν ένας κατασκευαστής σε ένα μηχάνημά του έχει για παράδειγμα 100 κουτιά το λεπτό ως ονομαστική ταχύτητα, χρειαζόμαστε έναν μετρητή ώστε να δούμε πόσα κουτιά βγάζει το μηχάνημα αυτό.

Παράδειγμα:

100 κουτιά ονομαστική ταχύτητα ανά λεπτό

Μέσω αισθητήριων και μετρητών προκύπτουν (έστω) πραγματικά 90 κουτιά ανά λεπτό (είτε από αστοχία υλικού, σταμάτημα, βλάβη, κλπ)

90/100 = 0,9*100 = 90% απόδοση γραμμής ανά λεπτό

Μετρητές με FBD zelio Schneider

Tα Zelio διαθέτουν μετρητές (counter). Εμείς θα δούμε την περίπτωση της Schneider με το λογισμικό Zelio soft. Για να το κατεβάσετε κάντε κλικ εδώ. Οδηγίες για την εγκατάσταση θα βρείτε εδώ.

Για το παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε την γλώσσα προγραμματισμού FBD (Function Block Diagram) καθώς περιέχει πολλά μπλοκ με μετρητές διαφορετικού τύπου

Γλώσσα FBD

Γλώσσα προγραμματισμού FBD

Στο βίντεο που ακολουθεί θα τοποθετήσουμε εισόδους με proximity sensors, counters, displays αλλά και ένα block πρόσθεσης / αφαίρεσης (add/sub) για να πετύχουμε το σκοπό μας.

Η γλώσσα FBD είναι σαφώς πιο ευέλικτη από την LADDER η οποία προτιμάται για λιγότερο σύνθετες εφαρμογές.

Παράδειγμα μετρητές με χρήση FBD

θα εκμεταλλευτούμε την οθόνη του zelio της schneider και να αποτυπώσουμε σε τρεις γραμμές της οθόνης τα

  • Κατάλληλα κυτία
  • Ακατάλληλα κυτία
  • Σύνολο κυτίων

μίας γραμμής παραγωγής. Στην γραμμή αυτή, με 2 proximity sensors εντοπίζουμε αν ένα κυτίο είναι κατάλληλο ή όχι και προσθέτουμε ανάλογα στον κάθε μετρητή.

Στη συνέχεια αθροίζουμε τους δύο μετρητές για να βρούμε το σύνολο. Για να μην ξοδεύουμε σε επιπλέον εξοπλισμό χρήματα, εμφανίζουμε τα αποτελέσματα επάνω στην οθόνη LCD του Zelio.

Οθόνη Zelio
Οθόνη Zelio schneider
21 Φεβρουαρίου 2020

0 responses on "Μετρητές με γλώσσα FBD"

Αφίστε ένα μήνυμα

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.