• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Ασφάλεια κωδικών στα social media, email

Προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα, μείνετε ενημερωμένοι, ενημερώστε και άλλους.

Καθημερινά χρησιμοποιούμε κωδικούς για να προστατέψουμε τα προσωπικά μας δεδομένα ή να έχουμε πρόσβαση σε αυτά.

Κοινωνικά δίκτυα (social media), λογαριασμοί email, ακόμα και η πρόσβαση στον υπολογιστή μπορεί να προστατευτεί από έναν ή περισσότερους κωδικούς πρόσβασης.

Στο άρθρο αυτό θα σας δώσουμε οδηγίες για ασφαλείς κωδικούς στο facebook, email, twitter κλπ καθώς και όπου αλλού μπορεί να χρησιμοποιείτε κωδικούς. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ένας ασφαλής κωδικός πρόσβασης θα αποτρέψει την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία και δεδομένα.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 10 συμβουλές τις οποίες αν έχετε ακολουθήσει τότε δεν έχετε να φοβάστε μήπως κάποιος προβλέψει τον κωδικό σας.

Όχι εύκολες λέξεις ή αλληλουχίες

Μην χρησιμοποιείτε συνήθεις αλληλουχίες χαρακτήρων ή εύκολες λέξεις όπως qwerty, asdfg ή zxcvbn, 123456 καθώς είναι συνδυασμοί που δοκιμάζουν οι κακόβουλοι χρήστες. Επίσης μην χρησιμοποιείτε λέξεις καθημερινές, κοινούς αναγραμματισμούς π.χ του ονόματός σας ή του τηλεφώνου σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί ο “καθένας” να σπάσει τον κωδικό σας με μία εφαρμογή όπως η John the ripper

Προσοχή στις ερωτήσεις ασφαλείαςΌταν εισάγετε έναν κωδικό σε μία σελίδα (email, facebook, twitter, youtube…) κατά τη δημιουργία λογαριασμού σας ζητάει να απαντήσετε σε μία ερώτηση ασφαλείας τύπου “ποιο είναι το όνομα της μητέρας σας;”. Αυτές οι ερωτήσεις απαντώνται πολύ εύκολα από κάποιον που έχει πρόσβαση στα προφίλ που διατηρείτε στα κοινωνικά δίκτυα. Συνεπώς δεν χρειάζεται να απαντάτε με ειλικρίνεια τέτοιες ερωτήσεις που έχουν προφανή απάντηση.

Απλοί κωδικοί; όχι βέβαια!!

Αν χρησιμοποιείτε απλούς κωδικούς όπως 123456, την ημερομηνία γέννησης, ηλικία, το όνομα του παιδιού ή της γάτας σας, το τηλέφωνό σας, διεύθυνση, κινητό και άλλα τέτοια προβλέψιμα password, θα έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις. Κοινά password είναι τα 123456, 12345, 11111, 00000 είναι τα πλέον ευπαθή για χακάρισμα.

Μοναδικοί κωδικοί!

Η φιλοσοφία του να χρησιμοποιείτε έναν κωδικό για όλα είναι λάθος. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στο email σας, θα έχει αποκτήσει πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς social media (facebook, instagram, twitter, youtube, κλπ). Θα χρησιμοποιείτε ξεχωριστούς κωδικούς για κάθε σύνδεση ώστε να μην δημιουργήσετε γέφυρες μεταξύ των σελίδων στις οποίες συνδέεστε.

Μην δίνετε τον κωδικό σας σε φίλους/ες

Ακόμα και αν είναι κολλητοί/ές. Μπορεί κάποια στιγμή να συνδεθούν ενώπιον τρίτου ο οποίος θα υποκλέψει τον κωδικό ή μπορεί πολύ απλά να εκμεταλλευτούν την είσοδό τους και να σας βλάψουν (βλάψουν την διαδικτυακή σας εικόνα). Ακόμα και άθελά τους οι φίλοι σας μπορούν να διαμοιράσουν έναν κωδικό και να διαρρεύσει προκαλώντας δυσάρεστες καταστάσεις.

δύσκολους κωδικούς; Ναι!

Χρησιμοποιείτε δύσκολους κωδικούς, χωρίς να έχουν κανένα απολύτων νόημα και να μην προδίδουν κάτι από την προσωπική σας ζωή ή τον χαρακτήρα. Κωδικοί όπως eimaioraios, maraki445 (και το email που έχει το μαράκι είναι maraki445@gmail.com .. ε τα θέλει το μαράκι…) Μην φοβάστε αν δεν θυμάστε ούτε εσείς τους κωδικούς που βάζετε γιατί στο επόμενο βήμα δίνουμε τη λύση.

Χρησιμοποιείτε ΚΕΦΑΛΑΙΑ, πεζά, σύμβολα και αριθμούς συνδυαστικά.

Χρησιμοποιήστε τράπεζα διαχείρισης κωδικών.

Εντάξει, είναι αδύνατον να θυμάστε τόσους κωδικούς. Γι αυτό λοιπόν σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών και μάλιστα online (web based). Τέτοιοι διαχειριστές είναι  Zoho vault, Lastpass, LogMeOnce, κλπ… χρησιμοποιήστε τους με δική σας ευθύνη.

Κωδικοί σε post it… το έχουμε δει και αυτό!

Πολλοί κατά καιρούς γράφουν σε χαρτάκια post it (κίτρινα αυτοκόλλητα) τους κωδικούς τους. Αν το κάνετε, σταματήστε τώρα και χρησιμοποιήστε έναν password manager από τους παραπάνω.

Αλλαγή κωδικών συχνά.

Όσοι έχετε ebanking, θα παρατηρήσατε ότι ανά ένα χρονικό διάστημα 2-6 μήνες η τράπεζα σας ζητάει να αλλάξετε τον κωδικό σας για λόγους ασφαλείας. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και για τους υπόλοιπους κωδικούς σας. Η αλλαγή ενός κωδικού καθιστά δυσκολότερο το “σπάσιμό” του.συμπεραίνοντας ένας ασφαλής κωδικός facebook είναι αυτός που αλλάζει συχνά και δεν είναι προβλέψιμος.

Χρήση του κινητού για επαναφορά κωδικών

Οι σελίδες π.χ. google ζητάει το κινητό σας ώστε να σας ειδοποιήσει και να υπενθυμίσει με SMS αν ξεχάσετε τον κωδικό σας. Είναι γενικά καλή ως υπηρεσία, δεν χρεώνεστε κάτι γι αυτό και διασφαλίζετε ότι όποια προσπάθεια επαναφοράς και να γίνει θα το μάθετε γιατί θα σας έρθει μήνυμα στο κινητό. Αν έχετε συνδεδεμένο και τον λογαριασμό email στο κινητό σας ακόμα καλύτερα, καθώς κάθε φορά που συνδέεται κάποιος πέραν την συνήθους γεωγραφική τοποθεσίας ή ονόματος υπολογιστή λαμβάνετε ειδοποίηση.

1 responses on "Ασφάλεια κωδικών στα social media, email"

Αφίστε ένα μήνυμα

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.