• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

BitCoin και περιβάλλον

Το μέγεθος εκπομπών Co2 είναι ανάλογο μίας πόλης όπως το Las Vegas ή το Αμβούργο που έχει 2.000.000 κατοίκους

Περίπου 22 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται ότι παράγουν οι υπολογιστές που δουλεύουν για τα bitcoin.

Μία ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Μόχανο (TUM) αποκάλυψε ότι η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για την παραγωγή bitcoin, έχει ως παράγωγο, 22 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο.

Το ποσό αυτό τετραπλασιάστηκε το 2018

Πως ένα νόμισμα το οποίο είναι εικονικό προκαλεί όλη αυτή τη ζημιά;

Το bitcoin απαιτεί υπολογιστές για να παραχθεί. Και οι υπολογιστές καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια, η οποία ενέργεια παράγεται από καύση όπου προκαλεί την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Άλλες μελέτες στο παρελθόν, προσπάθησαν να προσδιορίσουν το μέγεθος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια. Όπως αναφέρει ο ερευνητής της ομάδας του πανεπιστημίου του Μόναχο, Christian Stoll.

Για να μπορέσουν να έχουν ακρίβεια στα στοιχεία τους, άρχισαν να μετρούν καταναλώσεις ενέργειας.

Τον Νοέμβριο του 2018 και μετά από μετρήσεις, προέκυψε ότι η ενέργεια που είχε καταναλωθεί για τις ανάγκες των BitCoin, ήταν 46TWh (46TWH = 46.000.000.000KWh Κιλοβατώρες)

Φανταστείτε ότι σε ένα μέσο σπίτι στην Ελλάδα οι KWh που καταναλώνουμε είναι από 1000-1500 το δίμηνο. Σκεφτείτε πόσα σπίτια / νοσοκομεία / σχολεία θα μπορούσε να φωτίσει / θερμάνει τόση ενέργεια…

BitCoin και περιβάλλον

Το επόμενο ερώτημα είναι: Τι εμπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν 46δις KWh.

Η ομάδα του πανεπιστημίου, χρησιμοποίησε Live παρακολούθηση δεδομένων στα σημεία που γίνεται το mining pool*

mining pool: Το σημείο όπου συγκεντρώνεται η υπολογιστική ισχύς για να παραχθεί το BitCoin (διαβάστε περισσότερα για BitCoin και ασφάλεια).

Παρακάτω, οι περιοχές στον πλανήτη όπου παράγεται η ισχύς

  • 68% Ασία
  • 17% Ευρώπη
  • 15% Βόρεια Αμερική

Αποτύπωμα άνθρακα

Εδώ τα πράγματα είναι -αρνητικά- εντυπωσιακά: Το αποτύπωμα άνθρακα που παράγουν οι υπολογιστές αυτοί, είναι 22 – 22,9 μεγάτονους το χρόνο (μέχρι στιγμής)

BitCoin και περιβάλλον

Αν έπρεπε να βάλουμε ένα σκορ στο BitCoin και περιβάλλον, αυτό σίγουρα δεν θα ήταν 2 γιατί η ζημιά που γίνεται είναι μεγάλη. Βέβαια, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες οι οποίοι συντελούν στην κλιματική αλλαγή, αλλά δεν θα ήταν κακό η ενέργεια που τροφοδοτεί τα mining pools, να προερχόταν κυρίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας…

16 Ιουνίου 2019

0 responses on "BitCoin και περιβάλλον"

Αφίστε ένα μήνυμα

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.