• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Πως ο υπολογιστής σας χρησιμοποιείται από hackers για bitcoin mining

τι είναι το bitcoin mining πως μπορείτε να προστατευτείτε από αυτό;

Bitcoin και bitcoin mining

Ίσως έχετε ακούσει τα τελευταία χρόνια για τα ψηφιακά νομίσματα και ειδικά πρόσφατα όπου η αξία τους έχει ανέβει σημαντικά κάνοντας θραύση. Αυτό προϋποθέτει να γίνει μία διαδικασία που λέγεται bitcoin mining.

Πολλές ιστοσελίδες μάλιστα, άρχισαν να δέχονται ως τρόπο πληρωμής και τέτοια νομίσματα (με το γνωστότερο όλων το BitCoin) κερδίζοντας έτσι έδαφος έναντι συμβατικών μεθόδων πληρωμής.

Τα ψηφιακά νομίσματα παράγονται μέσω της υπολογιστικής ισχύς που έχει ένα σύστημα και τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξανόμενης αξίας του ψηφιακού νομίσματος, έχει αυξηθεί και ο βαθμός δυσκολίας παραγωγής των.

Για έναν απλό χρήστη με έναν υπολογιστή στο σπίτι είναι αδύνατο να παράγει bitcoin χωρίς προηγουμένως να χρειάζεται να έχει ξοδέψει αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε υλικό (Υπολογιστές) αλλά και σε λογαριασμούς ρεύματος (η ισχύς που καταναλίσκεται είναι πολύ μεγάλη!)Έτσι λοιπόν, κακόβουλοι χρήστες (hackers) σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν τους υπολογιστές άλλων χρηστών με τη χρήση -σχεδόν- παράνομων εφαρμογών για να κάνουν εξόρυξη (mining) ψηφιακών νομισμάτων.

Πως το κάνουν;

Υπάρχουν script τα οποία ‘κρύβονται’ σε εφαρμογές malware και ιστοσελίδες. Έτσι λοιπόν όταν εσείς επισκέπτεστε μία ιστοσελίδα ή κατεβάζετε μία εφαρμογή αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης, αυτόματα ο υπολογιστής σας γίνεται ένας σταθμός εργασίας παραγωγής bitcoin για κάποιον άλλο φυσικά.

Εννοείται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα κρυπτονομίσματα που παράγονται είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο κάτοχός τους καθώς χρησιμοποιούν υπηρεσίες όπως monero, Zcash κ.α

Τι επίπτωση έχει στον υπολογιστή μου;

Όπως είπαμε ο υπολογιστής για να παράγει κρυπτονομίσματα χρησιμοποιεί πόρους, έτσι λοιπόν όταν ξεκινά η εξόρυξη, παρατηρείται άσκοπη κατανάλωση πόρων για την οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς.

Για να διαπιστώσετε αν ο υπολογιστής σας καταναλώνει πόρους ανεξήγητα μπορείτε να ανοίξετε την διαχείριση εργασιών (task manager) κάνοντας δεξί κλικ στην γραμμή εργασιών –> διαχείριση εργασιών ΑΦΟΥ έχετε κλείσει όλες τις εφαρμογές που τρέχουν! και τα παράθυρα browser.

Αν η χρήση CPU μετράει τιμές μεγαλύτερες του 10-15% τότε κάποια εφαρμογή τρέχει που κάνει αυτή τη δουλειά.

Μία τεχνική που εφαρμόζουν οι hacker είναι μόλις κλείσετε μία σελίδα ανοίγει αυτόματα ένα παράθυρο το οποίο ελαχιστοποιείται και πηγαίνει σε μία άκρη που δύσκολα φαίνεται.

Πως προστατεύομαι;

Ένα καλό antivirus-antimalware είναι η λύση και φυσικά προσοχή κατά την περιήγηση. Δείτε στην παρακάτω εικόνα από μία σελίδα που ισχυρίζεται ότι μέσω αυτής μπορείς να παρακολουθήσεις δωρεάν συνδρομητικά κανάλια.

Γιατί όμως δωρεάν;

Σίγουρα δεν είναι άγιοι και κάτι θέλουν για αντάλλαγμα. Αυτό που θέλουν λέγεται cryptomining, να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή μας για να προσθέσουν υπολογιστική ισχύ στο έργο τους.

Δείτε πως το antivirus Bitdefender εντόπισε το πρόβλημα μόλις μπήκαμε στην σελίδα τους. Είναι μία καλή επιλογή με την οποία μπορούμε να είμαστε ήσυχοι πως δεν θα αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους προβλήματα.

bitcoin miningΠροσοχή γιατί δεν προσφέρουν την ίδια προστασία όλα τα antimalware και προπάντων μην μπερδεύετε το antivirus με το antimalware.

Το bitdefender έχει και τις δύο προστατευτικές λειτουργίες γι αυτό είναι μία ολοκληρωμένη λύση.

Συμπέρασμα

Αν δεν έχετε πρόβλημα να καταναλώνουν άλλοι λίγο ισχύ από τον υπολογιστή σας (10-20%) με αντάλλαγμα υπηρεσίες (συνήθως παράνομες… γι’ αυτό προσέξτε), μπορείτε να επιτρέψετε να κάνετε bitcoin mining για αυτούς.

Διαφορετικά προστατευτείτε κάνοντας χρήστη ενός antimalware-antivirus για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

28 Ιουλίου 2018

2 responses on "Πως ο υπολογιστής σας χρησιμοποιείται από hackers για bitcoin mining"

Αφίστε ένα μήνυμα

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.