• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Εγκατάσταση raspbian σε raspberry

Πως κάνουμε εγκατάσταση το λειτουργικό raspbian στο raspberry pi model b+

Καλή χρονιά με υγεία σε όλους και όλες. Το πρώτο tutorial για το 2019 είναι η εγκατάσταση raspbian σε raspberry pi, συγκεκριμένα στο model b+ το οποίο έχουμε παρουσιάσει σε παλαιότερο άρθρο.

Το βίντεο με την παρουσίαση μπορείτε να το δείτε εδώ. (ανοίγει σε νέο παράθυρο)


Τι χρειαζόμαστε;

Αρχικά θα πρέπει να κάνουμε μία προεργασία και να κατεβάσουμε κάποια απαραίτητα εργαλεία. Να σας πω ότι δεν είναι σημαντικό να κατεβάσετε τα ίδια εργαλεία, καθώς υπάρχουν δεκάδες εναλλακτικές εκεί έξω. Απλώς αυτά που βρήκα εγώ, είναι δωρεάν και όπως θα δείτε στο βίντεο όλα λειτούργησαν μια χαρά (και δυο τρομάρες)

SD card formater

Το συγκεκριμένο εργαλείο διαμορφώνει (format) την κάρτα μνήμης που έχετε. Θα πρέπει να διαθέτετε και έναν card reader ή ένα usb stick οπώς έχω εγώ στο βίντεο. Πολύ οικονομικοί, φορητοί  και βολικοί. Για να κατεβάσετε την εφαρμογή πατήστε εδώ. H εφαρμογή είναι δωρεάν και κάνει optimized format για κάρτες SD/SDHC/SDXC. Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο διαμόρφωσης του λειτουργικού, υπάρχει πιθανότητα να έχετε θέματα με την απόδοση της κάρτας.


NOOBS installer

Τον installer NOOBS μπορείτε να τον κατεβάσετε από το site της raspberry και συγκεκριμένα στην ενότητα downloads. Κατεβάστε την lite έκδοση, και επιλέξτε στην συνέχεια ποιο λειτουργικό θέλετε να εγκαταστήσετε στο raspberry. Το θετικό είναι ότι υπάρχει δυνατότητα επαναφοράς με το noobs, αν κατά την εκκίνηση κρατάτε πατημένο το shift.


Μόλις κάνετε format την κάρτα, αποσυμπιέστε το αρχείο NOOBS. Τα περιεχόμενα του φακέλου NOOBS, τοποθετήστε τα στην κάρτα (όχι σε φάκελο!, χύμα) και βάλτε την κάρτα στο raspberry. Περιμένετε να κάνει boot, και ακολουθήστε τις οδηγίες. Στην οθόνη με τα λειτουργικά επιλέξτε αυτό που θέλετε.

Μπορώ να βάλω Windows 10;

Η αλήθεια είναι ότι βρήκα μία διανομή windows 10 για rasberry (εκτός αυτής που είναι IoT lite και είναι διαθέσιμη στο NOOBS), αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν είχε υποστήριξη για ethernet και bluetooth.

Οπότε δεν έχει νόημα (τουλάχιστον για μένα) να έχω ένα λογισμικό το οποίο δεν εκμεταλλεύεται το 100% του υλικού.

Raspberry Synaptic

Το raspberry έχει γραμμή εντολών όπου μπορείτε να κατεβάσετε εφαρμογές, ενημερώσεις και άλλα καλούδια εφ’ όσον έχετε χώρο (γι αυτό να είστε large, πάρτε μεγάλη κάρτα μνήμης, τουλάχιστον 32GB)

Ένα από τα καλύτερα καλούδια που μπορείτε να κατεβάσετε είναι ο manager synaptic ο οποίος στην ουσία σας εμφανίζει μία λίστα με διαθέσιμες εφαρμογές που μπορείτε να κατεβάσετε για το raspberry. Εγώ το κατέβασα και το βρήκα πολύ χρήσιμο. Μπορείτε να επιλέξετε κατηγορία εφαρμογής αν δεν είστε σίγουροι ή να γράψετε στην αναζήτηση λέξεις κλειδιά.

Τόσο η εγκατάσταση όσο και η ενημέρωση μέσα από τον manager γίνονται με ένα κλικ. MagiC!

ανοίγετε το command line από το επάνω μέρος και γράφετε την παρακάτω εντολή για εγκατάσταση.

sudo apt-get install synaptic

μόλις ολοκληρωθεί από το μενού έναρξη (πάνω αριστερά) και προτιμήσεις (preferences) επιλέγετε το synaptic manager.

Τι άλλο είναι χρήσιμο;

Εκτός από τα εργαλεία προγραμματισμού και την δυνατότητα φυσικά να γράψουμε κώδικα για τις 40GPIO εισόδους/εξόδους που διαθέτει για εφαρμογές internet of things, μου άρεσε που βρήκα στο λογισμικό μία σουίτα γραφείου, έτσι μπορώ να γράφω σημειώσεις και να δημιουργώ ένα φύλλο εργασίας χωρίς να χρειάζεται να είμαι μπροστά σε δύο υπολογιστές. Επίσης μου άρεσε στο πάνω δεξί μέρος ο μετρητής του επεξεργαστή που είδα, έτσι ήξερα τι υπολογιστική ισχύ καταναλώνεται κάθε στιγμή.

Ο mail viewer και ο browser chromium είναι δυνατά χαρακτηριστικά. Και τέλος, δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στο minecraft γιατί η ζωή θέλει και λίγο παιχνίδι :p

Ελπίζω να σας βοηθήσει και το βίντεο, να πατήσετε μου αρέσει και να γίνετε συνδρομητές στο κανάλι μου. Αν έχετε ερωτήσεις, απορίες παρακαλώ αφήστε ένα σχόλιο.

6 Ιανουαρίου 2019

0 responses on "Εγκατάσταση raspbian σε raspberry"

Αφίστε ένα μήνυμα

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.