• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Excel και στατιστική ανάλυση δεδομένων

Το Excel και η στατιστική ανάλυση δεδομένων, είναι δύο έννοιες που μπορούν να συμβαδίσουν. Διαβάζοντας αυτό το άρθρο θα είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία στατιστικής ανάλυσης και να εκτελέσετε λειτουργίες που σχετίζονται με την στατιστική.

Excel και στατιστική ανάλυση δεδομένων. Γίνεται;

Φυσικά και γίνεται! αρκεί να ξεκινήσουμε με κάποιες παραδοχές. Σίγουρα ένα εργαλείο λογισμικού όπως το SPSS είναι πιο κατάλληλο για να ασχοληθεί κανείς με την στατιστική, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Μόνο αν κάποιος ασχολείται αποκλειστικά με στατιστική θα μπει στην διαδικασία να μάθει και να χρησιμοποιεί μόνο το SPSS.

Το excel από την άλλη παρέχει μία πληθώρα (εκατοντάδες) συναρτήσεων μέσα στις οποίες υπάρχουν και συναρτήσεις που αφορούν την στατιστική. Εκτός όμως από τις συναρτήσεις που βρίσκουμε στην περιοχή συναρτήσεων  F(x), υπάρχουν και τα πρόσθετα.

Πρόσθετα. Τι είναι;
Τα πρόσθετα είναι επιπλέον λειτουργίες που παρέχει το microsoft excel και τα οποία στην αρχική τους μορφή είναι ανενεργά γιατί δεν απευθύνονται σε όλους, παρά μόνο σε όσους χρήστες επιθυμούν κάποιες επιπρόσθετες λειτουργίες όπως για παράδειγμα τα στατιστικά εργαλεία ανάλυσης.


Για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία ανάλυσης και να συνδυάσετε Excel και στατιστική θα πρέπει να κάνετε μία προεργασία και να ενεργοποιήσετε το πρόσθετο της στατιστικής ανάλυσης. Είναι μία εύκολη διαδικασία που δεν θα πάρει πάνω από 1 λεπτό. Αφού ενεργοποιήσετε το πρόσθετο δεν χρειάζεται κάθε φορά να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία της ενεργοποίησης.

Στο παρακάτω Video δείχνουμε όλα τα βήματα αλλά και χρησιμοποιούμε μερικά εργαλεία στατιστικής ανάλυσης όπως συσχέτιση, παλινδρόμηση, ιστόγραμμα, περιγραφικά στατιστικά.

Αν θέλετε το αρχείο που χρησιμοποιούμε στο παράδειγμα, μπορείτε να το κατεβάσετε από Greece_DataSet. Θα πρέπει να το αποσυμπιέσετε πρώτα.

Τα δεδομένα είναι από την παγκόσμια τράπεζα δεδομένων

 

31 Ιουλίου 2018

0 responses on "Excel και στατιστική ανάλυση δεδομένων"

Αφίστε ένα μήνυμα

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.