• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Home Συζητήσεις Φύλακας Μουσείων & Αρχαιολογικών χώρων (υγιεινή)

Φύλακας Μουσείων & Αρχαιολογικών χώρων (υγιεινή)

Τοποθέτηση ετικέτας: 

Επισκόπηση 1 δημοσιεύσεων (από 1 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #1916

  Γιώργος
  Keymaster

  Ερωτήσεις πιστοποίησης με απαντήσεις για την ειδικότητα φύλακας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στον τομέα της υγιεινής.

  Τι είναι το λιποθυμικό επεισόδιο;

  Λιποθυμικό επεισόδιο είναι το συμβάν όπου αναφερόμαστε στην ξαφνική, απότομη και πλήρη απώλεια των αισθήσεων του θύματος για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα.

  Οι τρεις βασικές λέξεις που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι: Ακούω – Βλέπω – Αισθάνομαι

  Σκύβουμε στο πλάι του θύματος στο ύψος του θώρακα και φέρνουμε το αυτί μας στο πρόσωπο του και συγκεκριμένα στη μύτη του και το στόμα του, ακούμε την καρδιά, πνεύμονες, αναπνοή.

  Βλέπουμε θωρακική αναπνοή και παρατηρούμε το σώμα του θύματος ( τραύματα αιμορραγία κ.α. ) και αισθανόμαστε ή ψηλαφούμε σφυγμό, θερμοκρασία, οστά κ.α

  Οι πρώτες βοήθειες πρέπει να δοθούν χωρίς καθυστέρηση με την παρακάτω γενική διαδικασία:

  Βήμα 1

  Εκτελούμε γρήγορη οπτική επισκόπηση του θύματος και ελέγχουμε τις θέσεις των αρθρώσεων και της κεφαλής για να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ύπαρξης κακώσεων oι οποίες αποτελούν αντένδειξη σε οποιαδήποτε μορφή χειρισμού ή μετακίνησης του θύματος.

  Βήμα 2

  Τοποθετούμε το θύμα σε ύπτια θέση με το κεφάλι στο ίδιο ή σε χαμηλότερο επίπεδο από το υπόλοιπο σώμα . Μπορούμε να τοποθετήσουμε τα πόδια του θύματος σε ανάρροπη θέση για να βελτιώσουμε την επιστροφή του αίματος από την περιφέρεια στο κέντρο. Εξασφαλίζουμε επαρκή αερισμό στο περιβάλλοντα χώρο.

  Βήμα 3

  Ανασηκώνουμε το πηγούνι του θύματος και γυρίζουμε το κεφάλι προς τα πίσω για να επιφέρουμε ευθειασμό της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και ταυτόχρονα ελέγχουμε τη θέσης της γλώσσας.

  Χαλαρώνουμε τα σφιχτά ρούχα (γραβάτα, ζώνη κ.τ.λ.).

  Βήμα 4

  Ελέγχουμε το σφυγμό και την αναπνοή του θύματος. Ακολούθως, ελέγχουμε την ανταπόκριση του θύματος σε εξωτερικά ερεθίσματα. Τσιμπάμε το χέρι του και παρατηρούμε αν κινήθηκε ή άνοιξε τα μάτια του. Μιλάμε δυνατά και καθαρά κοντά στο αυτί του θύματος και παρατηρούμε το επίπεδο ανταπόκρισης του

  Βήμα 5

  Αποφεύγοντας κάθε είδους υπερβολή προσπαθούμε να αναζωογονήσουμε το θύμα. 1-1 εισπνοή αμμωνίας, αιθέρα ή ξυδιού, έχει θετική επίδραση στο θύμα λιποθυμικής κρίσης. Στα άκρα εκτελούμε εντριβές με οινόπνευμα, εφόσον υπάρχουν αιθέρας, οινόπνευμα στη διάθεση μας.

  Βήμα 6

  Όλα τα παραπάνω βήματα γίνονται σε απλό λιποθυμικό επεισόδιο στο οποίο ήμασταν παρόντες ( για να αποκλειστεί πιθανή κάκωση). Μετά από τρία λεπτά, το θύμα δεν αποκτήσει τις αισθήσεις του, τότε καλούμε το ΕΚΑΒ.

  Επίλογος

  Όταν η λιποθυμία οφείλεται σε τραυματισμό αποφεύγουμε τις περιττές μετακινήσεις του θύματος, ακολουθούμε το βήμα1, χαλαρώνουμε τα σφιχτά ρούχα (γραβάτα, ζώνη, μπλούζα κ.τ.λ.), βήμα 4 και καλούμε το ΕΚΑΒ, αναφέρουμε τι βλέπουμε και περιμένουμε οδηγίες του.

  Εάν οφείλεται σε κάποιο άλλο συνοδό νόσημα π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, υπόταση, που μπορεί να έχει ο πάσχων και εμείς δεν γνωρίζουμε ή η λιποθυμία δεν συνέβη παρουσία μας ακολουθούμε το βήμα 1, χαλαρώνουμε τα σφιχτά ρούχα (γραβάτα, ζώνη κ.τ.λ.), το βήμα 4.

  Αμέσως μετά ειδοποιούμε το Ε.Κ.Α.Β, δίνοντας όλες τις πληροφορίες που μας ζητά ή προχωρούμε σε ΚΑΡΠΑ όταν δεν υπάρχει σφυγμός στο θύμα.

   

Επισκόπηση 1 δημοσιεύσεων (από 1 συνολικά)
 • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.
Template Design © VibeThemes. All rights reserved.