• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Ethernet καλώδιο δικτύου

Πως συνδέεται ένα καλώδιο δικτύου; τύποι συνδεσμολογίας και σημεία κλειδιά.

καλώδιο δικτύου

Το καλώδιο δικτύου (Ethernet) αποτελεί το μέσο σύνδεσης του υπολογιστή μας σε ένα δίκτυο (ή με το διαδίκτυο αν θέλετε) και γι αυτό το λόγο θα πρέπει είναι σωστά συνδεδεμένο για μην έχουμε προβλήματα επικοινωνίας. Παρακάτω θα δούμε ποιοι είναι οι τύποι καλωδίων ethernet, τα υλικά που χρειαζόμαστε και ένα video με οδηγίες σύνδεσης.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε τα οποία είναι:

  • Καλώδιο Ethernet Cat5 ή Ftp/Cat6 (αν προορίζεται για σπίτι ή γραφείο προτείνω το Cat5)
  • Βύσμα(τα) Rj45. Μην πάρετε μόνο δύο σκεπτόμενοι ότι τόσα χρειάζεστε για τους δύο ακροδέκτες. Πάρτε περισσότερα (5-6) ειδικά αν το κάνετε πρώτη φορά!
  • Ειδική Πένσα δικτύων
  • Lan tester (προαιρετικό αλλά πολύ χρήσιμο) για να δείτε ότι το καλώδιο σας λειτουργεί σωστά.καλώδιο δικτύου. Κατασκευή

Υπάρχουν δύο τύποι συνδεσμολογίας. Ο τύπος straght through και ο τύπος crossover. Ενώ η συνδεσμολογία που ακολουθούμε συνήθως είναι η type 568B. Aναλυτικά:

Straight through (T568B)

Είναι η συνδεσμολογία όπου χρησιμοποιούμε στο 99% των περιπτώσεων όπου θέλουμε να συνδέσουμε έναν υπολογιστή με ένα Switch ή ένα Router.

Παρακάτω βλέπετε την εικόνα με την σειρά των καλωδίων στο ένα και το άλλο άκρο αντίστοιχα. Η συνδεσμολογία ονομάζεται T568B

Crossover (T568A)

Το καλώδιο crossover το χρειαζόμαστε όταν δεν έχουμε να συνδέσουμε δύο υπολογιστές μεταξύ τους απευθείας, χωρίς την παρέμβαση κάποιου switch. Όπως θα παρατηρήσετε και στην εικόνα αυτό που αλλάζει είναι ότι δεν έχουμε πλήρη αντιστοιχία της μίας άκρης με την άλλη. Η συνδεσμολογία ονομάζεται T568A

Βέβαια, με την σημερινή τεχνολογία υπάρχουν πολλές συσκευές οι οποίες κάνουν το παρακάτω ζευγάρωμα αυτόματα χωρίς να υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας καλωδίου ειδικής συνδεσμολογίας. Όπως και να έχει όμως για να γνωρίζετε την συνδεσμολογία έχει ως εξής:

καλώδιο crossover

Συνοψίζοντας:

Σύνδεση Crossover έχουμε όταν συνδέουμε το ένα άκρο με τύπου Β (αριστερή πλευρά στην παραπάνω εικόνα), το άλλο άκρο με τύπου Α (δεξιά πλευρά στην παραπάνω εικόνα).

Όταν συνδέουμε και τα δύο άκρα του καλωδίου με την σειρά που φαίνονται αριστερά στην παραπάνω εικόνα έχουμε τύπου Β, ενώ αν συνδέσουμε και τα δύο άκρα με την σειρά που εμφανίζονται δεξιά έχουμε σύνδεση τύπου Α

Οδηγίες σωστής σύνδεσης

Δείτε την τεχνική που χρησιμοποιώ (και ευτυχώς μου δουλεύει χωρίς προβλήματα) στο παρακάτω βίντεο.

0 responses on "Ethernet καλώδιο δικτύου"

Αφίστε ένα μήνυμα

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.