• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Μακροεντολές excel

Πως δημιουργούμε μακροεντολές στο excel;

Μακροεντολές excel

Το Microsoft Excel μας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε μακροεντολές οι οποίες έπειτα θα μας χρειαστούν είτε για το συγκεκριμένο βιβλίο εργασίας, είτε γενικά για όλα τα μελλοντικά βιβλία εργασίας που θα δημιουργήσουμε. Εξηγήστε στους μαθητές με παραδείγματα χρήσης μακροεντολών (πχ στις περιπτώσεις όπου για την εκτύπωση βιβλίων απαιτούνται ρυθμίσεις οι οποίες γίνονται κάθε φορά και απαιτούν επιπλέον χρόνο τον οποίο μπορούμε να μηδενίσουμε με την χρήση μακροεντολών)


Τι είναι οι μακροεντολές;

Οι Μακροεντολές excel είναι ένα σύνολο ρυθμίσεων – ενεργειών το οποίο καταγράφουμε και μπορούμε να το αναπαράγουμε οποιαδήποτε στιγμή. Ο λόγος που χρειαζόμαστε τις μακροεντολές είναι για να αυτοματοποιήσουμε μία διαδικασία ή οποία απαιτεί αρκετά βήματα για να πραγματοποιηθεί.

Αν για παράδειγμα σε κάθε εκτύπωση χρειάζεται να ρυθμίζουμε τα περιθώρια, τον προσανατολισμό, την ποιότητα εκτύπωσης και τον αριθμό αντιτύπων τότε μπορούμε να ενσωματώσουμε όλες αυτές τις ρυθμίσεις σε μία μακροεντολή η οποία θα εκτελείται με το πάτημα ενός πλήκτρου.

Για τους προγραμματιστές οι οποίοι είναι γνώστες της γλώσσας προγραμματισμού Visual Basic είναι εφικτό να δημιουργήσουν μακροεντολές με την χρήση κώδικα.

Καταγραφή μίας μακροεντολής

Για την δημιουργία μίας μακροεντολής ακολουθούμε τα εξής στάδια:

Πηγαίνουμε στην καρτέλα Προγραμματιστές και έπειτα κάνουμε κλικ στην επιλογή Καταγραφή μακροεντολής

Μακροεντολές excel

Στο Όνομα μακροεντολής πληκτρολογούμε το επιθυμητό όνομα

Στην επιλογή Αποθήκευση μακροεντολής σε:, ορίζουμε αν η μακροεντολή μας θέλουμε να ισχύει ΜΟΝΟ σε Αυτό το βιβλίο εργασίας ή αν επιλέξουμε από το drop down Νέο βιβλίο εργασίας να ισχύει σε όλα τα μελλοντικά βιβλία εργασίας που θα δημιουργήσουμε.

Αμέσως μετά εκτελούμε όλες τις εντολές οι οποίες θέλουμε να καταγραφούν στην μακροεντολή. Εδώ χρειάζεται προσοχή καθώς οτιδήποτε κάνουμε τώρα καταγράφεται (στο σημείο όπου πριν έλεγε Καταγραφή νέας μακροεντολής, τώρα αναγράφει Διακοπή καταγραφής)

Εκτελέστε με τους μαθητές τα παρακάτω βήματα.

 • 1. Αλλάξτε τον προσανατολισμό σε οριζόντιο
 • 2. Αλλάξτε όλα τα περιθώρια εκτύπωσης σε 2,34 εκ.
 • 3. Αλλάξτε το μέγεθος χαρτιού σε Letter

Διακόψτε την καταγραφή της μακροεντολής (πατώντας από την καρτέλα Προγραμματιστής την επιλογή Διακοπή καταγραφής). Η μακροεντολή τώρα είναι διαθέσιμη στο εξής παράθυρο:

Πηγαίνουμε στην καρτέλα Προγραμματιστής και πατάμε το κουμπί Μακροεντολές. Εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο στο οποίο βλέπουμε την μακροεντολή μας. (όπου Μακροεντολή1 είναι η μακροεντολή με το όνομα που επιλέξατε) Αν πατήσετε Εκτέλεση τότε θα επαναλάβετε όλα τα βήματα που καταγράψατε κατά την δημιουργία της.

Στο κάτω μέρος του παραθύρου παρατηρούμε ότι εμφανίζονται οι μακροεντολές που έχετε δημιουργήσει και οι οποίες είναι διαθέσιμες για όλα τα βιβλία εργασίας. Αν θέλετε να εμφανίσετε τις μακροεντολές οι οποίες είναι μόνο για το συγκεκριμένο βιβλίο τότε αλλάξτε την επιλογή Μακροεντολές σε: σε Αυτό το βιβλίο εργασίας

Μακροεντολές excel

Οι μακροεντολές μπορούν να τοποθετηθούν και στην εργαλειοθήκη ώστε να είναι προσβάσιμες με το πάτημα ενός πλήκτρου.

Αντιστοίχιση μακροεντολής στην εργαλειοθήκη

Είναι σημαντικό εφ’ όσον μία μακροεντολή χρησιμοποιείται συχνά να την αντιστοιχίσετε στην γραμμή εργαλείων γρήγορης πρόσβασης και να εμφανίζεται με ένα εικονίδιο της αρεσκείας σας.
Για να γίνει αυτό κάνετε τα παρακάτω βήματα:

Από το μενού έναρξης του Excel επιλέγετε Επιλογές του Excel

Μακροεντολές excel

Έπειτα κάνετε κλικ στην επιλογή Προσαρμογή..

Μακροεντολές excel

Στο σημείο όπου αναγράφει Δημοφιλείς εντολές αλλάξτε σε Μακροεντολές, επιλέξτε την μακροεντολή που θέλετε να προσθέσετε και επιλέξτε Προσθήκη > >

Αν θέλετε να τροποποιήσετε το εικονίδιο της μακροεντολής, από την δεξιά στήλη επιλέξτε την μακροεντολή σας και επιλέξτε Τροποποίηση… (εκεί θα βγάλει μία λίστα με εικονίδια όπου μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας αρέσει)

Ασφάλεια μακροεντολών
Στην πραγματικότητα οι μακροεντολές είναι κώδικας Visual Basic και για αυτό το λόγο όπως και σε κάθε κομμάτι κώδικα υπάρχει η δυνατότητα από κακόβουλους χρήστες να δημιουργήσουν προβλήματα στον υπολογιστή μας. Έτσι θα πρέπει να γνωρίζουμε την πηγή ενός αρχείου το οποίο περιέχει μακροεντολές για να μην υπάρχουν προβλήματα.

Μπορούμε να ορίσουμε το επίπεδο ασφάλειας όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα ώστε να αποτρέψουμε ή να επιτρέψουμε τις μακροεντολές που τυχόν υπάρχουν σε ένα βιβλίο εργασίας. Για να ανοίξετε τις ρυθμίσεις

Πηγαίνετε στην καρτέλα Προγραμματιστής και έπειτα κάνετε κλικ στην επιλογή Ασφάλεια Μακροεντολών

Μακροεντολές excel

8 Σεπτεμβρίου 2018

3 responses on "Μακροεντολές excel"

 1. υπαρχει μακροεντολή για να δίνει ολογράφως μια αριθμητικη τιμή?

  • Καλησπέρα, γίνεται γράφοντας ένα πρόγραμμα το οποίο να μετατρέπει αριθμούς σε κείμενα (πχ 135 σε εκατόν τριάντα πέντε).
   Η λογική είναι να χωρίσουμε έναν αριθμό σε μονάδες, δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες, κλπ και στη συνέχεια αναλόγως του κάθε αριθμού να προσθέτουμε και το κείμενο που αντιστοιχεί σε αυτόν τον αριθμό.
   Αν χρειάζεστε κάποιον να σας το υλοποιήσει στείλτε μήνυμα στο info@getcert.gr

Αφίστε ένα μήνυμα

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.