• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Το λένε πιστοποιητικό πληροφορικής… όχι πτυχίο!

Έχει διαφορά και μάλιστα μεγάλη

Το λένε πιστοποιητικό πληροφορικής… όχι πτυχίο

Όταν μιλάμε για πιστοποιήσεις (Πιστοποιητικό πληροφορικής και λοιπών δεξιοτήτων), είναι αναγκαίο να κάνουμε έναν διαχωρισμό μεταξύ των λέξεων πτυχίο και πιστοποιητικό.

Οι φορείς πιστοποίησης παρέχουν πιστοποιητικά και όχι πτυχία (συναντάμε αυτή τη λέξη σε διάφορες διαφημίσεις από κέντρα δια βίου μάθησης και εργαστήρια ελευθέρων σπουδών) τα οποία πιστοποιούν τις γνώσεις που απέκτησε ο/η υποψήφιος/α σε κάποια συγκεκριμένη ειδικότητα ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα (syllabus).

Η λέξη πτυχίο είναι λανθασμένη στην περίπτωση αυτή.

Παρατηρείται επίσης το φαινόμενο, πολλοί υποψήφιοι οι οποίοι συμπληρώνουν το βιογραφικό τους να βάζουν τη φράση ‘πτυχίο ecdl’, ‘πτυχίο vellum’, ‘πτυχίο diploma’, κάτι το οποίο είναι λάθος καθώς τα προαναφερθέντα είναι πιστοποιητικά.Πιστοποιητικό πληροφορικής. Τι ακριβώς είναι;

Η πιστοποίηση δεν αφορά την βεβαίωση γνώσης στο σύνολο ενός γνωστικού αντικειμένου, αφορά όμως την πιστοποίηση γνώσης σε συγκεκριμένες ικανότητες. Δεν είναι πτυχίο με λίγα λόγια και δεν μπορεί να είναι ισότιμο με ένα πτυχίο.

Αφορά ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο γνώσης το οποίο συνήθως ζητούν οι διάφορες υπηρεσίες και οργανισμοί και λιγότερο ο ιδιωτικός τομέας. Αν χρησιμοποιήσετε τα πιστοποιητικά σας ως πρόσθετα εργαλεία, τότε θα αυξήσετε κατά πολύ τις πιθανότητες να επιλεχθείτε ως υπάλληλος.

Ποιο να επιλέξω;

Να επιλέξετε ένα πιστοποιητικό το οποίο θα έχει νόημα για εσάς και θα σας είναι απαραίτητα χρήσιμο και όχι αυτά που θα σας πουλήσουν.

Βασική προϋπόθεση είναι να έχετε ένα αναγνωρισμένο πιστοποιητικό, τόσο σε επίπεδο ιδιωτικού όσο και δημόσιου τομέα.

Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε μία έρευνα αγοράς και να εντοπίσετε τι έχει περισσότερη ζήτηση και τι πραγματικά λείπει από το βιογραφικό σας.

Υπάρχουν πιστοποιήσεις σε αντικείμενα τα οποία αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες της αγοράς. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει βέβαια ένα αυξημένο επίπεδο δυσκολίας, όμως όσο πιο εξεζητημένο ένα αντικείμενο τόσο λιγότερος ο ανταγωνισμός.

29 Ιουλίου 2018

0 responses on "Το λένε πιστοποιητικό πληροφορικής... όχι πτυχίο!"

Αφίστε ένα μήνυμα

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.