• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

ZBBRA – Harmony. Ένα ρελέ με τηλεχειρισμό

Τηλεχειρισμός χωρίς μπαταρίες!

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε το προγραμματιζόμενο ρελέ (ηλεκτρονόμο) της σειράς Harmony ZBBRA ο οποίος με τον δέκτη του αποτελούν ένα πολύ δυνατό βοήθημα το οποίο μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός αυτοματισμού.

Πρόκειται για ένα ρελέ με τηλεχειρισμό, όμως η πραγματική του αξία διαφαίνεται αν το τοποθετήσουμε ως ένα εξάρτημα το οποίο εξυπηρετεί έναν μεγαλύτερο αυτοματισμό.Είχα την τύχη να μου στείλει η Schneider ηλεκτρολογικό υλικό και υλικό αυτοματισμών και την ευχαριστώ πολύ γι αυτό,  οπότε θα προσπαθήσω να σας τα παρουσιάσω όλα και να σας δώσω όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα για να δημιουργήσετε με ξεχωριστά υλικά.

Το ρελέ με τηλεχειρισμό, μπορεί να συνδεθεί με ελεγκτές (controllers) όπως το ZELIO της Schneider. Στέκεται και μόνο του καθώς αποτελεί μία καλή λύση για τηλεχειρισμούς σε μικρές αποστάσεις <25m (για μεγαλύτερες χρειάζεται κεραία)

Κάτι που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι ο πομπός, το χειριστήριο δηλαδή που κρατάμε στο χέρι είναι ένα button το οποίο όμως δεν έχει μπαταρίες!. Λειτουργεί δηλαδή χωρίς κάποια προφανή πηγή ενέργειας.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Μπορεί να τοποθετηθεί τόσο σε ηλεκτρολογική ράγα (καταλαμβάνει 2 θέσεις) όσο και σε οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια καθώς διαθέτει δύο πλαστικές βάσεις οι οποίες αναπτύσσονται από το πίσω μέρος.

Η συχνότητα στην οποία εκπέμπει είναι στα 2405Mhz, και η απόσταση στην οποία μπορεί να λειτουργήσει είναι 25 μέτρα αν ο πομπός είναι κλειστός σε πλαστικό κουτί τύπου XAL D και ο δέκτης (ρελέ) είναι σε μεταλλικό κουτί.

Αν χρησιμοποιήσουμε κεραία τότε η απόσταση μπορεί να φτάσει τα 40 μέτρα, ενώ σε ανοιχτό χώρο μπορεί να φτάσει και τα 100 μέτρα.

Ο χρόνος απόκρισης από την στιγμή που θα πατήσουμε το κουμπί είναι <30ms.

Άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά είναι ότι το πηνίο του ρελέ λειτουργεί από 24-240v AC/DC που σημαίνει ότι είναι ευέλικτο. Η ισχύς που καταναλώνει είναι μόλις 4Watt.

Πρόκειται για ένα ρελέ με 2 εξόδους Q1, Q2 όπου για κάθε έξοδο έχουμε μία ανοιχτή και μία κλειστή επαφή σε ηρεμία.

Στο ρελέ ξεχωρίζουν τα δύο πλήκτρα χειρισμού τα οποία βοηθούν στον προγραμματισμό του ενώ έχει και 6 LED τα οποία αποτελούν την ένδειξη για τις λειτουργίες του ρελέ.

Για την πλήρη λίστα των τεχνικών χαρακτηριστικών, σας παραπέμπω στην σελίδα του προϊόντος.


Λειτουργίες

Το ρελέ με τηλεχειρισμό μπορεί να λειτουργήσει ως διακόπτης που αλλάζει κατάσταση προσωρινά ή ως ένας διακόπτης on-off ο οποίος αλλάζει μόνιμα κατάσταση με κάθε πάτημα πλήκτρου.

Όλες τις λειτουργίες καθώς και τον τρόπο που προγραμματίζουμε ή διαγράφουμε από την μνήμη του έναν πομπό θα τα δείξουμε στο παρακάτω βίντεο.

Αναλυτικά δείχνουμε πως:

  1. Προγραμματίζουμε και τις δύο εξόδους με το button
  2. Αλλάζουμε τη μορφή της εξόδου (από προσωρινή σε μόνιμη αλλαγή κατάστασης)
  3. Διαγράφουμε από τη μνήμη ένα button
  4. Κάνουμε ολική διαγραφή μνήμης

Απολαύστε

 

Σημείωση: Αν δεν είστε ηλεκτρολόγος ή δεν γνωρίζετε πως λειτουργεί ο ηλεκτρισμός και τα ηλεκτρικά κυκλώματα, παρακαλούμε μην επαναλαμβάνετε τις ενέργειες που βλέπετε στο βίντεο. Υπάρχει κίνδυνος σωματικής βλάβης από ηλεκτροπληξία

 

22 Οκτωβρίου 2018

4 responses on "ZBBRA - Harmony. Ένα ρελέ με τηλεχειρισμό"

  1. Ανδρεας Αλεξανδρης24 Οκτωβρίου 2018 at 08:26Απάντηση

    Υπαρχει περιορισμος σηματος αναμεσα απο τοιχους η πλακες της οικοδομης και αν ναι ποιος?

  2. Καλησπέρα, όπως όλα τα σήματα έτσι και αυτό θεωρητικά θα μπορεί να διαπεράσει 1 ή 2 τοίχους (το ίδιο και πλάκες). Οι προδιαγραφές όσον αφορά τις αποστάσεις είναι συγκεκριμένες και δεν αναφέρουν πολλά. Σε έλεγχο που έκανα σε οικία, μπόρεσα και χειρίστηκα το ρελέ από κάθε γωνιά του σπιτιού (~90τμ), ενώ και σε βιομηχανικό χώρο δεν παρουσίασε κάποιο θέμα από τα μηχανήματα και πάνελ (σε απόσταση <25m).

  3. Το τηλεκοντρολ περιλαμβανετε η ειναι εξτρα κωδικος

  4. Είναι ξεχωριστός κωδικός και μπορείτε να πάρετε σκέτο το μπουτόν ή και το πλαστικό κουτί.

Αφίστε ένα μήνυμα

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.