• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Τεχνολογία και ταχύτητα 5G

Έρχονται οι απίστευτες ταχύτητες 20x περισσότερο από το 4G... ή μήπως όχι;

Θα έχετε ακούσει και ίσως ανυπομονείτε για την πολλά υποσχόμενη τεχνολογία 5G η οποία λέγεται ότι θα είναι 20x φορές ταχύτερη από το 4G.

Ταχύτερες βιντεο-κλήσεις, απομακρυσμένοι χειρισμοί ρομποτικών συστημάτων και delay της τάξεως <10ms (το όνειρο κάθε gamer) έρχονται με το 5G. Ταχύτητες που θα αγγίζουν τα 100-200Mbit/Sec!

Μας έχουν πει ότι η ταχύτητα 5G θα αλλάξει το παιχνίδι στην αγορά των τηλεπικοινωνιών και του φορητού διαδικτύου. Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή όχι;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα τηλέφωνα με υποστήριξη 5G θα βγουν από τις γραμμές παραγωγής το 2019, σε μερικούς μήνες από τώρα (Οκτώβρης). Θα έλεγε κανείς, ότι “Θα κάνω υπομονή λίγους μήνες και θα πάρω ένα νέο τηλέφωνο με υποστήριξη ταχύτητας 5G. Όλα καλα”

hold your horses dude!

Η αλήθεια είναι ότι απέχουμε πολλά χρόνια από την υλοποίηση ενός λειτουργικού δικτύου με μεγάλη περιοχή κάλυψης 5G.

Αρχικά να πούμε για τις συσκευές.


Συσκευές με τεχνολογία και ταχύτητα 5G

Αυτή τη στιγμή, το μοναδικό τηλέφωνο με δυνατότητα να αναβαθμιστεί στην ταχύτητα 5G είναι το Moto Z3 της MOTOROLA. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα πρόσθετο, το 5G Moto Mod το οποίο όμως έχει ως αποτέλεσμα να διπλασιάσει το πάχος του κινητού.

Τεχνικά όμως είναι το μοναδικό κινητό αυτή τη στιγμή στην αγορά που μπορεί να υποστηρίξει το 5G.

Ακούγεται ότι η Xiao mi θα ανακοινώσει πριν το τέλος της χρονιάς το κινητό Mi Mix 3 το οποίο θα υποστηρίζει 5G, ενώ αναμένεται η κυκλοφορία του OnePlus 7 μέσα στον Ιανουάριο του 2019

Η LG θα συνεργαστεί με την SPRINT και θα βγάλουν από κοινού ένα τηλέφωνο το οποίο θα λειτουργεί αποκλειστικά με το δίκτυο της SPRINT. Η κυκλοφορία αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

Επίσης, το καλοκαίρι του 2019 η HUAWEI θα εμφανίσει και αυτή ένα αναδιπλούμενο κινητό με τεχνολογία 5G.

Ξέρω ότι πολλοί είστε fan της Apple. Λυπάμαι αλλά για εσάς δεν υπάρχουν νέα γιατί η Apple δεν έχει πει τίποτα ακόμα για το θέμα 5G.

Υπολογίζεται ότι η τεχνολογία 5G θα ενσωματωθεί στα κινητά τελευταίας τεχνολογίας μέχρι το 2022, ενώ οι περισσότεροι χρήστες κινητών τηλεφώνων θα έχουν αποκτήσει κινητό τηλέφωνο με τεχνολογία 5G έως το 2025.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το 2025 θα έχουμε όλοι κινητό με 5G, άρα και πρόσβαση στις ταχύτητες 5G! σωστά; εμμ…. όχι ακριβώς..

Πρόβλημα με τους πύργους σήματος

Το 5G είναι μία τεχνολογία που απαιτεί την εγκατάσταση πύργων- κεραιών σε κομβικά σημεία σε μία πόλη. Για να εκπέμψει ένα σήμα 5G απαιτούνται συχνότητες με μικρότερο μήκος κύματος. Αυτό έχει ως θετικό αντίκτυπο να έχουμε μεγαλύτερες ταχύτητες!

Το αρνητικό στην εκπομπή κυμάτων με μικρότερο μήκος κύματος είναι ότι ο δέκτης (χρήστης) θα πρέπει να είναι σε κοντινότερη απόσταση από την κεραία, και το σήμα λόγω της μορφής του δεν διαπερνά με ευκολία τα εμπόδια όπως τοίχοι.

Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό οι εταιρείες πρέπει να κατασκευάσουν περισσότερους πύργους-κεραίες ή να δρομολογήσουν κάπως διαφορετικά το σήμα σε περισσότερες περιοχές.

Είναι πολυέξοδο για τις εταιρείες να κατασκευάσουν πύργους-κεραίες που θα εκπέμπουν σήμα 5G και εκτός αυτού λόγω της ιδιαιτερότητας του σήματος υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων αν έχουν τόσο κοντά τους κεραίες που εκπέμπουν σήμα.

Ποια προβλέπεται να είναι η κατάσταση για τα επόμενα χρόνια σε σχέση με το 5G;

Στην καλύτερη περίπτωση σε μεγάλες μητροπόλεις όπως είναι η Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Τόκυο, Σεούλ, κλπ θα τοποθετηθούν κεραίες 5G οι οποίες θα εξυπηρετούν μία μικρή μερίδα ανθρώπων που κινούνται στην περιοχή.


Επίσης, λόγω της υψηλής κατανάλωσης ισχύος που απαιτεί η τεχνολογία 5G και αναλογιζόμενος την ισχύ που χρειάζεται ήδη το 4G, όσα κινητά τελικά κυκλοφορήσουν και βρίσκονται σε σημείο που υπάρχει διαθέσιμη η ταχύτητα 5G δεν θα την εκμεταλλεύονται αυτόματα, παρά μόνο αν υπάρχει ανάγκη για μεγάλο bandwith.

Και τέλος, ας μην γελιόμαστε. Έχουν κυκλοφορήσει υπέρ-κινητα αξίας 1000+€ τα οποία είναι εδώ για να μείνουν αρκετά χρόνια ακόμα. Η τεχνολογία 5G παρόλο που λένε ότι βρίσκεται προ των πυλών, χρειάζεται τουλάχιστον 15-20 χρόνια μέχρι να γίνει η καθημερινότητα όλων και να διασφαλίσουμε ως ανθρωπότητα ότι η χρήση τόσο ισχυρής εκπομπής κυμάτων δεν θα έχει επιπτώσεις για την υγεία μας.

 

 

2 Οκτωβρίου 2018

0 responses on "Τεχνολογία και ταχύτητα 5G"

Αφίστε ένα μήνυμα

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.