Μετρητές / Χρονικά (timers) με το Zelio soft

Μετρητές και Χρονικά (timers) με το Zelio soft

Ένα άρθρο που αφορά τους μετρητές και τα χρονικά και πως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, προγραμματίζοντας το έξυπνο ρελέ της Schneider, Zelio με το λογισμικό zelio soft

Ο λόγος είναι για τους Μετρητές ή χρονικά (timers) με το Zelio soft της Schneider και συγκεκριμένα στην γλώσσα προγραμματισμού FBD.

Η γλώσσα προγραμματισμού FBD (Function Block Diagram)αφορά τους ανθρώπους εκείνους που θέλουν να δημιουργήσουν αυτοματισμούς με νέα και καινοτόμα υλικά όπως είναι το Zelio της Schneider ή κάποιο άλλο αντίστοιχο όπως είναι το LOGO της SIEMENS. 

Οι μετρητές είναι κάτι που ταλανίζει το μυαλό πολλών, οπότε δημιουργήσαμε μία σειρά από βίντεο όπου σας τους παρουσιάζουμε όλους! αναλυτικά ώστε να μπορείτε να κάνετε την κατάλληλη επιλογή για τα δικά σας προγράμματα.

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε πάντα να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας  σε LADDER και FBD, παρακολουθώντας το κανάλι μας στο Youtube, Instagram, Twitter αλλά και στην σελίδα www.getcert.gr.

Μετρητές και χρονικά με Zelio

Πάμε να δούμε την λίστα των Video που σας έχουμε ετοιμάσει: Σχεδόν όλα τα χρονικά έχουν την επιλογή στην μονάδα του χρόνου. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ 

  • Δέκατα του δευτερολέπτου
  • Δευτερόλεπτα
  • Cycles


1. Χρονικά timer A/C & timer B/H

Το χρονικό A/C δέχεται δύο παραμέτρους εσωτερικά. Την παράμετρο

  • On-Delay: όπου ορίζουμε τον χρόνο που θέλουμε να καθυστερήσει η ενεργοποίηση εξόδου κατά την ενεργοποίηση από το Command του timer
  • Off-Delay: Όπου ορίζουμε τον χρόνο που θέλουμε να καθυστερήσει η απενεργοποίηση εξόδου κατά την ενεργοποίηση από το Command του timer.
  • Υπάρχει και reset για τον μηδενισμό των χρόνων.

Στο χρονικό (timer) Β/Η υπάρχει μία εντολή, On time όπου ορίζουμε τον χρόνο που θέλουμε να μεσολαβήσει από την στιγμή που θα ενεργοποιήσουμε το timer μέχρι να δώσει εντολή στο output.

Έχουμε επιλογή δύο συναρτήσεων. Function B η οποία ακόμα και αν διακοπεί το command ο χρόνος ontime θα συνεχίσει να μετράει και την συνάρτηση Function H η οποία αν διακοπεί το Command θα σταματήσει να μετράει το On time.


2. Χρονικά cycling timer και timer bw

Το χρονικό Cycling timer λειτουργεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους και δύο διαφορετικές συναρτήσεις.

Αφού ορίσουμε το On-time και off-time τα οποία δηλώνουν τον χρόνο που θα παραμείνει ανοιχτό και κλειστό το output στην έξοδο από την στιγμή που θα δώσουμε το command στην είσοδο.

  • Number of flashes: Αφού ορίσουμε τα on-time Και off time, επιλέγουμε τον αριθμό κύκλων (επαναλήψεις On και Off) που θέλουμε να κάνει το χρονικό.
  • Duration of flashes: Εδώ ορίζουμε την συνολική διάρκεια σε χρόνο που θέλουμε να λειτουργούν οι εναλλαγές από on σε off.
  • Continuous flashing: Επαναλαμβανόμενες εναλλαγές μεταξύ on και off στους χρόνους που έχουμε ορίσει.

Στο χρονικό BW ή αλλιώς pulses on edges πρέπει να δώσουμε έναν παλμό στην είσοδο, διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει. Το ίδιο ισχύει και για την έξοδο. Δεν μπορεί να λειτουργήσει απευθείας με εισόδους I η εξόδους Q.


3. Χρονικά με Εξωτερικά set point Timer A/C ext Set point & B/H ext set point

Τα χρονικά με εξωτερικά Set point, είναι άκρως απαραίτητα ειδικά όταν οι χρόνοι Delay on και off δεν είναι ίδιοι κάθε φορά που εκτελείται ένας αυτοματισμός.

Δείτε στα χρονικά όλες τις λεπτομέρειες λειτουργίας.


4. Χρονικό Cycling με εξωτερικό Set point

Η λειτουργία του συγκεκριμένου χρονικού είναι ακριβώς ίδια με το cycling απλώς έχει την ιδιαιτερότητα ότι τα Set point τα ορίζουμε εμείς με άλλα block όπως μετρητές ή αριθμητικές σταθερές.

<iframe width="100%" height="500" src="https://www.youtube.com/embed/N0rqz60nqIc" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen=""></iframe>

Αν έχετε απορίες, αφήστε ένα σχόλιο κάτω από το άρθρο ή σε κάποιο βίντεο!

Κατεβάστε το λογισμικό zelio soft, κάνοντας κλικ εδώ.

Σχετικά άρθρα

To έξυπνο ρελέ Zelio SR2B121BD της Schneider είναι εδώ

Παρουσίαση PLC TM221CE24R

LOGO SIEMENS ένα μεγάλο εργαλείο αυτοματισμού στα χέρια σας.

Πληροφορίες

Χατζηγεωργίου Γεώργιος

info[@]getcert.gr

6945531647