• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Εμπειρίες VR / AR σε αεροπορικές πτήσεις

Κάνετε μεγάλα ταξίδια με αεροπλάνο και βαριέστε; έρχονται (;) υπηρεσίες VR/AR σε πτήσεις

Σε μία προσπάθεια να βάλουν προστιθέμενη αξία στις πτήσεις με σκοπό την μεγαλύτερη κερδοφορία αλλά και ικανοποίηση των πελατών, οι αεροπορικές εταιρείες αναζητούν τρόπους να προσφέρουν εμπειρίες Επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality aka AR) και εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality aka VR) στους επιβάτες την ώρα της πτήσης.

AR / VR σε αεροπορικές πτήσεις ;

Ακριβώς! (αλλά θέλει λίγο ‘ψάξιμο’ το θέμα) η IMCA (Aerospace Centre in Netherlands) ανέλαβε να διαπιστώσει αν είναι εφικτό και ποια εμπόδια και περιορισμοί μπορεί να συναντηθούν σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Όπως προαναφέραμε, υπάρχουν εμπόδια τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν οι υπηρεσίες αυτές γίνουν διαθέσιμες προς το κοινό.

Οι πτήσεις για τους επιβάτες θα αποκτήσουν στο μέλλον νέες εμπειρίες οι οποίες όμως δεν πρέπει να έχουν κόστος στην ασφάλεια και προστασία τόσο στους ίδιους όσο και το προσωπικό του αεροπλάνου.

Μία σημαντική δυσκολία είναι αυτή της επικοινωνίας των επιβατών με το προσωπικό κάτι που πιθανώς να επηρεάζει την εξυπηρέτησή τους και πιθανώς την ασφάλειά τους.

Ακόμα και οι επιβάτες χρησιμοποιούν υπηρεσίες AR / VR στο έδαφος μπορεί να υπάρξουν δυσάρεστες εμπειρίες λόγω της χρήσης.

VR on flight

Το πρόγραμμα (χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε.) IMCA έκανε δοκιμές λαμβάνοντας υπ’ όψιν παράγοντες όπως η υγεία και ασφάλεια των επιβατών, ενσωμάτωση του συστήματος σε αεροσκάφη, νομικά ζητήματα που τυχόν εγείρονται και φυσικά ζητήματα σχετικά με την διαφήμιση

Δοκιμή VR / AR σε αεροπορικές πτήσεις για 40 επιβάτες

Δεν έγινε πραγματική πτήση, αλλά 40 επιβάτες και προσωπικό δοκίμασαν σε προσομοιωτή μία πτήση η οποία είχε υπηρεσίες VR / AR για τους επιβάτες.

Υπήρξαν διάφορα σενάρια όπως ήρεμες πτήσεις αλλά και πτήσεις με αναταραχές και αλλαγή πίεσης στην καμπίνα.

Ευρήματα

Οι δοκιμές έδειξαν ότι αν και τέτοιου είδους υπηρεσίες σε πτήσεις δίνουν προστιθέμενη αξία στην εμπειρία του επιβάτη (και της εταιρείας γιατί φαντάζομαι θα το χρεώνει επιπλέον), επηρεάζει την επικοινωνία μεταξύ του προσωπικού και των επιβατών με πιθανές άσχημες συνέπειες για την ασφάλεια των τελευταίων.

Θα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων πριν προχωρήσουν στην μαζική ενσωμάτωση τέτοιων υπηρεσιών κατά την διάρκεια πτήσεων.

Οι ειδικοί λένε ότι απέχουμε χρόνια από την υλοποίηση αυτής της ιδέας (αν τελικά υλοποιηθεί) αλλά χάρη στην IMCA φωτίστηκαν τα σημεία που χρειάζονται προσοχή και βελτίωση. Ζητήματα αρχιτεκτονικής σχεδιασμού του συστήματος και ενσωμάτωσή του στα αεροσκάφη, Νομικά θέματα, ζητήματα κουλτούρας – θρησκείας και -κυρίως- ασφάλειας στην πτήση.

Η πηγή του άρθρου είναι από το περιοδικό Research EU #82

0 responses on "Εμπειρίες VR / AR σε αεροπορικές πτήσεις"

Αφίστε ένα μήνυμα

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.